New Primary School in Wismar

project-Wismar5project-Wismar1project-Wismar2project-Wismar3project-Wismar4

Client: Hansestadt Wismar – Abt. Gebäudemanagement
Design team: Bastmann + Zavracky BDA (architects), HKC (ingenieur consult), Schreyer Ingenieurgesellschaft (structure),  Lysann Schmidt in collaboration with Gruppe F (landscape architects)
My role: Project Landscape architect (LP1 – LP9)
Location: Wismar, Germany
Date: 2018
Surface: 7264 m²
Budget: 745.000 € excl. VAT

In the design of the open spaces of this new elementary school, the subject of inclusion played a key role. For the outdoor facilities, this not only means barrier-free access to the building and all functional areas, but also the creation of a qualitative open space, which offers all prospective pupils a place to feel good in order to grow and learn. The content requirements for the schoolyard were developed in two stages. First, comparative studies of reference projects were evaluated and then a program catalog was developed in collaboration with the pupils, parents and teachers of the two existing primary school classes. As a result, the schoolyard was divided into a large movement courtyard and a surrounding garden band. The large tarmac area offers space for running, playing, scooters and climbing. The garden band is characterized by a variety of existing and new trees and contains hedged rooms: the green classroom, the herb garden, the researcher’s corner, scent and sound garden, two snoozel areas and a flower-rich butterfly and bee meadow.