Kita Katz und Maus

project-boddin2project-boddin5project-boddin3project-boddin4project-boddin1

Client: Gemeinde Wittendörp – Amt Wittenburg
Design team: Rimpel Leifels (architects), Proksch Ingenieure (services), Ingenieurbüro Dr. Apitz (structure), Lysann Schmidt in collaboration with Adolphi Rose (landscape architects)
My role: project manager (LP 1-4)
Location: Boddin-Wittendörp, Germany
Date: 2018
Surface: 2900 m²
Budget: 325.000 € incl. VAT

The outdoor facilities of the new day care center comprise two areas: the kita garden and the public entrance area with parking spaces. The outdoor layout was developed in close collaboration with the architect but also with the Kita management and the parents of the children. By locating the building in the northwest corner of the property, the Kitagarten could be very generously dimensioned and aligned to the east and south. Due to this positioning the open spaces are well-lit at all times of the day and protected from the street by the building.
Both the existing and new play areas such as the toddler play house or the climbing island form circular islands with large kerbstones that become bench-like edges. Due to the circular shape, each element receives its necessary fall protection without adopting a specific direction. The formal language of the outdoor facilities is restrained and coherent. The circles thus irregularly arranged in the surface are a recurring element in the open space and are also used for the arrangement of the skylights and lighting elements in the building.