Residential Quarter Goethestrasse Mölln

project-moelln3

project-moelln2

project-moelln1

Client: Gemeinnützige Kreisbaugenossenschaft Lauenburg e.G.
Design team: czerner göttsch (architects + urban planner), Lysann Schmidt (landscape architect)
My role: Project landscape architect (urban development competition)
Location: Mölln, Germany
Date: 2018
Surface: 23.300 m²

Mölln is located in the area of the Lauenburg Lakes Nature Park. As in the rest of the natural park, the Weichsel ice age has created a typical hilly landscape with mixed deciduous forests and a series of lakes. Even the southern city area with the competition property was heavily influenced by the ice age before it was built. Names such as “Auf dem Steinfelde” and contour lines in historical maps as well as the striking differences in altitude at the Robert Koch Park still point to this today. In the outdoor areas, the reference to the end morainic landscape is restored through an artificial hilly landscape in the courtyards (which also includes drainage basins). The hills also serve to separate private front yards and communal areas. The choice of trees (ash, maple, cherry, oak) and the boulders in the play areas also strengthen the relationship between new quarters and the surrounding landscape. The scale of the buildings and courtyards takes into account the existing urban fabric and, in conjunction with spaces, paths, axes and visual relationships, as well as networking with the neighboring urban spaces, should ensure an individual and harmonious neighborhood identity.

The design won the 1st prize in an urban development competition: “[…] The scale and integration in the neighborhoods has succeeded. The block closure in the “Wasserkrügerweg” with a passage is rated positive. An additional internal path connects the new district with its different free space designs, which is controversially discussed by the jury […] “. (the Jury)